Varför får vi ont?
– Den absolut vanligaste orsaken till värk och smärta i nacke, axlar och övre delen av ryggen är muskelspänningar. Det kan bero på stress, oro eller ångest. Ofta är vi omedvetna om att vi spänner oss, det handlar om ett slags inre stress. Stressen behöver inte nödvändigtvis vara kopplad till arbetet, utan kan vara lika hög under vila och semester.
Finns det andra orsaker?
– Andra får besvär av artros, skolios och whiplash, men det är inte lika vanligt. Ibland finns både en kroppslig och en psykologisk orsak. Man kan ha ett känsligt område där rörelse och belastning utlöser smärta, en skadad disk till exempel. Då vill kroppen automatiskt skydda detta område, vilket leder till att musklerna där spänner sig. Då kan man få ont av både spänningen och själva skadan.
Hur vanligt är det att felbelastning eller fel arbetsställning ger värk?
– Om man har en muskel som lättare blir trött kan man få ont av att exempelvis jobba statiskt under en längre tid. En muskel som inte orkar stå emot belastning eller spänning ger värk snabbare än en stark muskel. Därför är det viktigt att stärka muskulaturen så att den orkar med belastningen.
Vad ska jag göra om jag får ont?
– Man ska försöka röra på sig som vanligt trots att man har ont. Den klassiska behandlingen är att kombinera muskelstärkande träning med avslappning, till exempel djupandning. Man kan även pröva KBT-terapi för att hitta orsaken till att man är spänd, och ändra sitt tankesätt. Allt som får musklerna att slappna av brukar minska smärtan.
Är smärtan farlig?
– Nej, rygg-, axel- och nacksmärta är inte farligt. Många blir oroliga, något som i sin tur kan leda till ännu mer spänning och smärta. Det blir en ond cirkel.
När ska man gå till doktorn?
– Om smärtan blir akut eller man får en strålande smärta som vägrar ge med sig. Annars kan man göra mycket själv.